Afgezien van het niet beschikbaar zijn, wat zijn de redenen dat westerlingen geen mondkapjes dragen?

Updated: May 20, 2020

Zihu is een vraag en antwoord site in China. Waar gewone chinezen vragen kunnen stellen en antwoord kunnen geven. Een van de vragen was: 除了买不到口罩,外国人不戴口罩原因还有啥?Afgezien van het niet beschikbaar zijn (om te kopen), wat zijn de redenenen dat westerlingen (buitenlanders) geen mondkapjes dragen? Een chinees met de internetnaam: 柒安的小世界 (qiandexiaoshijie) geeft een antwoord op die vraag. Het origineel is hier te vinden. Wat je hieronder leest is een vertaling van mijn hand.


Vertaling:


Als er een woord van het jaar verkiezing komt voor 2020, dan geloof ik zonder enige twijfel dat het maar een woord zou moeten zijn: mondkapje.


Vanaf het begin van het jaar ging het over mondkapjes in een ononderbroken stroom van nieuwsberichten:


"Wees voorzichtig, de beste manier om je te beschermen tegen het corona virus is het dragen van een N95 mondkapje”


“In ons land zijn alle mondkapjes verkocht binnen een dag”


“In het buitenland is er een tekort aan mondkapjes; China zal elk land met spoedhulp assisteren.

In onze beleving is het, dragen van een mondkapje tijdens een epidemie een basis methode om jezelf te beschermen tegen die epidemie. Een mondkapje is het eerste wat je meeneemt als je naar buiten gaat, net als je portemonnee en je telefoon.

Als we naar buiten gaan zien we dat vrijwel iedereen een mondkapje draagt en als je ergens naar binnen wilt dan is het dragen van een mondkapje een vereiste.


Zelfs nu de pandemie onder controle is, dragen de mensen hier nog steeds mondkapjes.

Om als een natie tegenstand te bieden aan het virus werken we hard om daar aan bij te dragen, door zowel anderen als onszelf te beschermen.


Het tegenovergestelde gebeurt in het buitenland. Waar op het punt van 10 april het aantal gevallen was opgelopen tot 1523904 en het totale doden aantal naar 92471. Alleen al in Amerika zijn er in een dag 30.000 nieuwe gevallen gediagnostiseerd.Op 6 april wordt de Engelse premier Boris Johnson opgenomen op de intensive care unit in kritieke toestand. Hij is dan de eerste wereldleider die met een corona diagnose in het ziekenhuis op de IC terrecht komt.


De ontwikkelde landen van de wereld zijn een voorbeeld van gezondheidszorg met de beste voorzieningen en kapitaal tot hun beschikking, het hoogste level, maar China vocht al een maand tegen het virus voor hen, waarom dan is hun situatie relatief gezien erger?


En waarom, onder zulke omstandigheden, voeren buitenlanders bizarre redenen aan om maar geen mondkapje te hoeven dragen?


Hieronder kun je zien hoe buitenlanders tegen deze mondkapjes kwestie aankijken.


"Waneer je een mondkapje draagt of je mondkapje goed zet, dan verhoog je de kans dat het gezicht wordt aangeraakt en op die manier worden mensen makkelijker besmet."


"Het dragen van maskers geeft mensen een incorrect gevoel van veiligheid en zelfvertrouwen"


"Het dragen van maskers is onbelangrijk, belangrijk is het garanderen van de juiste afstand tussen twee mensen"
Hoe is het mogelijk dat bij het aantal nieuwe gevallen dat er elke dag bij komt, het mondkapje niet als essentieel hulp materiaal wordt gezien?

Zelfs in die mate dat als je een mondkapje draagt je raar wordt aangekeken?


Dit komt voort uit de culturele verschillen tussen het westen en het oosten.


In de oosterse cultuur wordt er zo gedacht: wanneer er een besmettelijke ziekte rondgaat, dan is het goed voor een ieder om een mondkapje te dragen in het openbaar, om verspreiding van de ziekte te voorkomen en besmetting tegen te gaan. Je beschermt zowel jezelf als anderen.


In de westerse cultuur wordt er echter zo gedacht: het dragen van een mondkapje betekent dat je leidt aan een ziekte, zij denken dat alleen zieke patienten of medische personeel mondkapjes hoeven te dragen. Als je dus naar buiten gaat wordt het dragen van een mondkapje geassocieerd met het ziek zijn en niet als een symbool van verantwoordelijkheid.Buitenlanders zien het zo: mondkapje = zieke besmettelijke patient = gevaar.


En zelfs al hebben buitenlanders mondkapjes, dan hebben ze er niet genoeg, dus wordt er prioriteit gegeven aan dokters en zusters.


Ter conclusie kun je hieronder, nog enkele redenen lezen waarom buitenlanders geen mondkapjes dragen.


1. ONBELEEFDHEID

Omdat in China de cultuur niet hetzelfde is, zullen als twee mensen elkaar ontmoeten ze elkaar de hand schudden als gebaar van vriendelijkheid.

In vele Europese landen echter is kussen een gebaar van vriendelijkheid. Als je door het dragen van een mondkapje niet kunt kussen dan zal dat door Europeanen niet worden geaccepteerd en als onbeleefd worden gezien.2. HET GEWONE VOLK HOEFT GEEN MONDKAPJES TE DRAGEN.


Westerlingen denken, dat een alleen medisch personeel en patienten een mondkapje dragen.


De gemiddelde buitenlander denkt: als je ziek bent moet je thuis blijven en als je naar buiten gaat dan ben je dus niet ziek, maar als je naar buiten gaat en je draagt een mondkapje dan ben je een zieke patient die naar buiten gaat. En dus wordt er gediscrimineerd omdat er gedacht wordt dat je de maatschappij schade toebrengt en krijg je kritiek te verduren.

3. RECHTEN VAN DE MENS BOVEN ALLES


In amerika en europese landen gaan de rechten van de mens boven alles. De nadruk leggen op de bescherming van het individu deze gedachte heeft diepe wortels in die landen en dit leidt tot het volgende: als je wil dat het gewone volk mondkapjes draagt dan kan dit alleen als advies worden gegeven, dwingende regels maken werkt niet voor hen. Maatregelen die worden genomen door volksgezondheidsorganisaties moeten precies in lijn zijn met het respecteren van het individu en de grondwet, zoniet dan wordt het verworpen.4. GEBREK AAN MONDKAPJES


Door zowel gebrek aan productie capiciteit als ook gebrekkige voorbereidingen tijdens de start van de epidemie is de situatie nu zo dat er een gebrek aan mondkapjes is.


Toen in china de epidemie begon hebben veel in het buitenland wonende Chinezen mondkapjes gehamstert met als gevolg dat er tijdens de uitbraak in het buitenland een groot gebrek aan mondkapjes was.


Ze zijn volledig overgeleverd aan importeren, er is geen productie van mondkapjes in het buitenland en er is niet genoeg tijd om een nieuwe productielijn op te zetten.


Het gevolg hiervan is dat toen de epidemie uitbrak in het westen de regeringen niet het gebruik van mondkapjes adviseerde, om de realiteit te verhullen dat er gewoonweg een tekort aan mondkapjes was.5. DE AFMETINGEN PASSEN NIET


In het buitenland hebben de maskers die dokters gebruiken een kleine inkeping, de reden is waarschijnlijk de vorm van het gezicht, anders kunnen de mondkapjes niet hun hele neus omvatten. Het is gevolg is dat in de ogen van vele westerse mensen, het dragen van een mondkapje niet goed werkt. En als iets niet effectief is dan kun je net zo goed geen mondkapje dragen.
In de toekomst zou elk land dezelfde maatregelen moeten hanteren en dezelfde stappen moeten nemen, de aanvoer van mondkapjes moeten verhogen, op tijd propaganderen voor mondkapjes, China zal de grootste aanvoerder van mondkapjes zijn, eerst zal het zelf de epidemie verslaan en dan zal het de tekorten aanvullen in andere landen. Elk land moet de productie verhogen, en het zou ook het volk moeten aanmoedigen om andere materialen te gebruiken ter vervanging van het mondkapje: bijvoorbeeld: een sjaal, een BH, of een stuk kleed.


Deze epidemie is niet het probleem van een land, alleen als alle landen de handen ineen slaan kunnen we het virus vernietigen.
45 views1 comment

Vragen? Consultatie? Sourcing opdracht? Vertaling nodig?

  • White Facebook Icon