• Theoootje

Australische student in de problemen

De Australische filosofie student Drew Pavlou word mogelijk van de Universiteit van Queensland afgetrapt, maar de reden waarom zal je verbazen. Welke grove misdragingen heeft deze jongen begaan?


Het begon allemaal vrij onschuldig in Juli 2019 met een vredig zittend protest in het hart van de campus, een pro-democratie protest voor meer vrijheid in Hong-Kong. Deze protesten liepen vrij snel uit de hand doordat pro-beijing en pro-democratie protestanten tot een handgemeen kwamen. Voor Chinezen vastelanders is het een zeer gevoelig onderwerp, mede door de propaganda worden de pro-democratie Hongkongnezen afgeschilderd als seperatisten. Hongkongnezen op hun beurt zien hun grotere buren als onderdrukkers, waarmee niet te debateren of te onderhandelen is en zien hun kansen op een meer democratisch stelsel als beloofd in 1997 langzaam ondermijnd worden.


Maar wacht, heel deze situatie heeft weinig te maken met een 20 jarige Australische student in Australie op een Australische Universiteit. Beetje ver van mijn bed show zou je zeggen. Wat geeft China erom dat er een Australische student pro-democratie actie voert in Australie? Wat geeft de Universiteit erom? Een Uni is vaak het hart van student activisme, lekker boeiend dat deze jongen voor meer democratie in Hong-Kong protesteert, de meeste westerse docenten juichen kritisch denken en debatten juist toe. Geweld is uiteraard niet gewenst, maar voor de uni is dit een mooi educatief moment om de studenten te leren hoe om te gaan met menings- verschillen zonder met elkaar op de vuist te gaan. Zou je zeggen…

China nam direct actie, de Chinese consul-generaal Xu Jie schreef een kritisch stuk op de diplomatieke website waarin hij de pro-beijing demonstrante prijst en de pro-democratie demonstranten afschilderd als rascistisch, anti-China en seperatistisch. Dit werd overgenomen door de staats krant Global-Times waarna Drew Pavlou doodsbedreigingen kreeg. Ook werd Drew Pavlou fysiek belaagd door tegen demonstranten. Daarnaast zorgde China ervoor dat sommige ouders van studenten een belletje kregen van de politie om duidelijk te maken dat hun kinderen niet voor Hong Kong moesten protesteren. Veel studenten lopen daarnaast de kans om op terugkeer in hun thuisland bij de douane staande gehouden te worden waarbij hun telefoon onderzocht word op hun standpunt. Dit is niet meer dan “normaal” in het belang van de partij.


Welke actie ondernam de Australische universiteit? Zij steunde de student en democratie? Organiseerden een publiek debat over dit issue, waarbij beide partijen het verbaal en diplomatiek konden uitstrijden? Nee, absoluut niet. Ze vroegen Drew Pavlou om niet meer te demonstreren, gaven aan dat hij de Uni een slechte naam gaf en nu proberen ze hem van de

Universiteit te verwijderen. Ze benoemde Xu Jie, de consul, tot bezoekend professor in taal en cultuur. Dit is niet meer dan “normaal” in het belang van de Universiteit.


De Universiteit van Queensland is financieel afhankelijk van Chinese studenten. Er studeerden in de afgelopen 5 jaar 10.000 Chinese studenten. In totaal zijn er in Australie meer dan 100.000 Chinese studenten die allemaal geld in de la brengen. Als deze influx stopt, kunnen onderwijs-instellingen in financiele problemen komen. Ook bevind zich er een Confucius instituut, een organisatie van de Chinese staat die onder het ministerie van onderwijs valt, dit instituut is ter promotie van cultuur en taal. Recentelijk komen ze meer en meer onder vuur omdat ze ook voor politieke doeleinden worden gebruikt. Het Confucius instituut in Queensland betaalde voor een aantal les programma’s en betaalde ook voor uitwisselingsprojecten.


Iets wat makkelijk over het hoofd gezien kan worden is welk belang heeft Drew Pavlou erbij om deze demonstraties te organiseren? Het lijkt voor hem een principieel punt te zijn, hij is immers geen Chinees. Hij begon blijkbaar een protest om zijn vrienden met gelijke denkbeelden te steunen, maar het liep buiten zijn verwachtingen om tot iets veel groters. De tegenwerking die hij kreeg, besloot hem niet om te stoppen, maar het tegenovergestelde, meer verzet.


De laatste vraag die we moeten beantwoorden is, waarom zijn er zoveel studenten in Australie die Beijing steunen en niet de vrijheid en democratie? Je zou niet verwachten dat het tot een clash komt op een Universiteit in Australie? Veel van deze kids zijn niet doorsnee Chinese populatie. Het zijn de meer fortuinlijke kinderen van hoge overheids functionarissen en zakenmensen. Zodra ze afstuderen gaan ze ook dit systeem in wat hun steunt. Het is ook in hun belang dus.


Concluderend kunnen we zeggen dat zakenbelangen in Australie meer invloed hebben dan democratische principes. China’s zakelijke invloed in Australie is enorm gegroeid in laatste jaren en daarmee ook zijn politieke macht. Zou dit in Nederland ook kunnen gebeuren? Laten we ons censureren om de centen, de economie niet in gevaar te brengen? Dit is iets wat we goed in de gaten moeten houden.


Begrijp goed dat dit opinie is, verrijk je eigen mening meer door andere artikelen over dit onderwerp te lezen zoals:


Dit artikel is geschreven door Theoootje. Een Nederlandse zeeuw die al meer dan 10 jaar in China werkt en woont. En een van de podcast host is van Uit China. Een China gerelateerde podcast die je hier kunt vinden. Hij heeft ook een youtube kanaal waar hij informatieve filmpjes maakt over China.

18 views0 comments

Recent Posts

See All

20ste episode Uit China podcast.

U kunt nu de 20ste episode van de Uit China podcast beluisteren. In deze afleveringen proberen Theo en ik een antwoord te geven op de volgende vraag: wie is Sun Yat Sen? U kunt die podcast hier beluis

Vragen? Consultatie? Sourcing opdracht? Vertaling nodig?

  • White Facebook Icon