Buitenlanders die vloggen over China: ze komen in alle soorten en maten.

Als u bekend bent met deze website dan weet u dat er vaak Nederlandse filmpjes verschijnen hier van Theo over China. Hij is (voor zover ik weet) de enige Nederlandse vlogger die filmpjes maakt over China. Buitenlanders die vloggen over China is echter niet nieuw. Er zijn er honderden, met name in het Engels en het mandarijn Chinees. Ze verschillen in taal, videodesign en boodschap. Ik neem hier de meest bekende vloggers met u door en vertel wat ik van hun werk vind. Dit lijstje is gemaakt in willekeurige volgorde:

  1. SerpentZA


Introductie


Hij noemt zichzelf 'the original China vlogger' en als ik zijn Youtube geschiedenis bekijk dan lijkt die beschrijving redelijk accuraat. Hij is een van de eerste die er mee begon. SerpentZa heet in het echte leven Winston en is opgegroeid in Zuid Afrika en heeft meer dan een decennium in China gewoond.


Zijn filmpjes worden niet geupload op de verschillende Chinese sociale media en daarom had ik tot vorig jaar nog nooit van hem gehoord. Youtube is zijn platform en hij heeft een op het moment van schrijven 698000 abonnees. Een indrukwekkend aantal. 99 procent van zijn content is in het Engels en het is voornamelijk gericht op een publiek buiten China.


Persoonlijke mening.


Toen vorig jaar een Nederlandse vriend van mij me attendeerde op het SerpentZA Youtube kanaal viel me gelijk op hoe negatief zijn toon was tegenover China. Nu ben ik zelf ook wel eens kritisch over China, maar meestal gaat mijn kritiek over de regering of politiek. Winston's kritiek is meer sensationalistisch van toon, dit kun je goed zien in de titels die hij gebruikt voor zijn Youtube filmpjes zoals:


Is China our ENEMY?

Vertaling: is china onze VIJAND? (hoofdletters zo gebruikt door SerpentZA)

Praising China is Selfish and Imorral!

Vertaling: China prijzen is Zelfzuchtig en Immoreel (hoofdletters zo gebruikt door SerpentZA)

Are Chinese man cowards?

Vertaling: Zijn Chinese mannen lafaards?


Zijn nieuwere filmpjes hebben allemaal vergelijkbare aggressieve sensationalistische titels. Nu begrijp ik dat het ook gaat om clickbait, maar als je zijn oudere filmpjes bekijkt van jaren geleden dan zie je dat zijn content veel gebalanceerder was.


Moet je voorstellen dat een buitenlander die jarenlang in Nederland heeft gewoond filmpjes op Youtube zet met titels als: zijn nederlanderse vrouwen makkelijk? Toch lijkt winston oprecht verbaasd dat er meer en meer Chinezen zijn die hem haten. Zihu, de Chinese vraag en antwoord site waar ik regelmatig berichten van vertaal en hier plaats, staat vol met haat berichten die naar Winston zijn gericht. Hij heeft ook een vriend Laowhy86 die vergelijkbare content maakt.


2. 杰里德 (jared)


Introductie:


Jared is een Canadees die actief is op zowel Youtube als op alle Chinese sociale media platformen. Zijn ouders waren Engelse leraren op het Chinese eiland Hainan en hij heeft zijn kleuter jaren doorgebracht in China in de vroege jaren 90, waarna het hele gezin terug verhuisde naar Canada.


Na zijn studies verhuisde Jared naar China om chinees te leren. Heeft meer dan een decennium gewoond in Shanghai. 90 procent van zijn content is in het mandarijn chinees. Elke video heeft Chinese karakter ondertiteling en zijn nieuwere content heeft ook vaak Engelse ondertiteling. Op het moment van schrijven heeft zijn kanaal 323000 abonnees op Youtube. Zijn content is echter ook zeer populair op Chinese sites als Weibo en Bilibili en zijn totale publiek loopt dan ook in de miljoenen.Persoonlijke mening:Het eerste wat opvalt als je naar Jared's kanaal kijkt is hoe goed de uitspraak is van zijn mandarijn Chinees. Hij is, naar mijn mening, de beste buitenlandse mandarijn Chinees spreker die actief is op sociale media. Mocht je geinteresseerd zijn in het leren van Chinees dan is hij een goed voorbeeld.


Zijn content bestaat voornamelijk uit humoristische sketches die hij maakt met een groep Chinese vrienden. De sketches gaan vaak over de verschillen tussen de Chinese en Westerse cultuur. Zo heeft hij bijvoorbeeld de 'VS' series gemaakt. Waarin hij Chinese gewoontes vergelijkt met westerse gewoontes.


中国大学VS西方大学 Chinese university VS Western university (Chinese universiteit VS Westerse universiteit)


3. Thomas 阿福


Introductie


Een van Jared's vrienden is een Duitser genaamd Thomas. Hij gaat in China door het leven als Afu(阿福). Ook hij heeft vele jaren in Shanghai doorgebracht en spreekt uitstekend Chinees.


Hij heeft verschillende filmpjes gemaakt waarin hij bekende duitsers zoals oud-voetballer Lothar Matthaeus kennis laat maken met China. Thomas is waarschijnlijk de meest populaire buitenlandse vlogger in China zelf. Hij is een legitieme beroemdheid op het Chinese internet wat er soms toe leidt dat de Chinezen hem wel herkennen, maar de Duitse beroemdheid waar hij mee rondloopt niet.

Ook heeft hij een boek geschreven over zijn relatie met zijn Chinese schoonfamilie dat zowel in het Duits als het Mandarijn Chinees verkrijgbaar is. Thomas heeft op dit moment 416000 abonnees op Youtube. Hij upload ook al zijn filmpjes op de gebruikelijke Chinese sociale media en heeft daar vele miljoenen volgers.


Persoonlijke mening:


Het is makkelijk te begrijpen waarom Thomas zo populair is in China. Hij is een extroverte persoonlijkheid die makkelijk gesprekken kan beginnen met mensen die hij totaal niet kent in zowel Chinees, Duits als Engels. Ook passen zijn onderwerpen heel goed bij een breed Chinees publiek, zowel jong als oud.


Hij is wat aan de dikke kant en houdt overduidelijk van lekker eten. Zijn videos gaan dan ook vaak over het proberen van verschillende Chinese (of Duitse) gerechten en hij weet in geur en kleur te vertellen wat er lekker aan is. China heeft een echte eetcultuur en de Chinezen zelf kunnen ook urenlang praten over voedsel.


Een ander onderwerp dat centraal staat is zijn Chinese schoonfamilie. Hij is getrouwd met een Chinese vrouw die al net zo van lekker eten en praten houdt als hij. Zij is Duits aan het leren en spreekt het al behoorlijk goed. Zijn schoonvader speelt vaak de grappige rol van de strenge Chinese vader, maar je kunt goed merken dat de schoonfamilie erg op Thomas gesteld is.


在上海一天只花10元,能吃得饱吗? (Kun je genoeg eten met slechts 10 rmb in Shanghai?)4. Nathan Rich


Introductie:


Nathan Rich's Youtube kanaal is slechts een jaar oud, maar hij heeft wel al 447.000 abonnees. Nathan is een Amerikaan die op sociale media ook wel de naam: Huoguodawang (火锅大王)gebruikt, wat de koning van de hotpot betekent.


Zijn videos zijn volledig in het Engels afgezien van de Chinese aankondiging. Al zijn videos zijn voorzien van zowel de Chinese ondertiteling als Engelse ondertiteling. Hierdoor kan hij ook videos uploaden op de Chinese sociale media en daar volgers vergaren. De content bestaat voornamelijk uit commentaar op actuele issues die gerelateerd zijn aan China.Persoonlijke mening:


Nathan stelt dat hij van China houdt in zijn videos, hij verkoopt zelfs t-shirts met de tekst: it's ok to love china (het is oke om van China te houden.) maar zijn content gaat nauwelijks over het echte leven in China, zijn content gaat voornamelijk over gevoelige politieke kwesties of politiek ideologie. In zijn filmpjes kiest hij consequent de kant van de communistische partij van China. De Chinese regering doet nooit iets fout in zijn ogen. Daarin gaat hij heel ver. Zo heeft hij bijvoorbeeld een filmpje gemaakt met de titel:


Don't allow google in CHINA

(laat google niet toe in CHINA)


Waarin hij zijn Chinese publiek vertelt dat het goed is dat Google niet in China wordt toegelaten omdat ze politieke vooroordelen tegen China zouden verspreiden. De ironie is dat ik zijn videos voor het eerst zag op youtube, een bedrijf dat onderdeel is van google.


Hij heeft ook videos gemaakt waarin hij stelt dat het goed is dat Facebook is geblokkeerd, er bewijs is dat de demonstraties in Hong Kong worden ondersteund door Amerika en hij vergelijkt seperatistische sentimenten in China met Nazisme.


Ik weet niet of hij dit werkelijk gelooft of dat hij betaald wordt door het propaganda ministerie van China, maar een ding is zeker: als je wilt weten wat voor extreem nationalistische sentimenten er bestaan in China, dan kun je bij Nathan terrecht.


57 views1 comment

Recent Posts

See All

20ste episode Uit China podcast.

U kunt nu de 20ste episode van de Uit China podcast beluisteren. In deze afleveringen proberen Theo en ik een antwoord te geven op de volgende vraag: wie is Sun Yat Sen? U kunt die podcast hier beluis

Vragen? Consultatie? Sourcing opdracht? Vertaling nodig?

  • White Facebook Icon