• Theoootje

De race voor een vaccine

Updated: Oct 13, 2020

Het zal u niet ontgaan zijn, de race voor een vaccine is on! Met een vreemde tegenstrijdigheid tussen de politiek en de commercie. Waar alle overheden hun volk belooft dat er voor het einde van het jaar een vaccine klaarligt, zijn de medische bedrijven terughoudend, dat zal pas half 2021 worden volgens hun. Het lijkt zelfs zover te komen dat het een soort internationale competitie is geworden met Rusland en China voorop. Er zijn nu 9 vaccines in Fase 3, maar welke zal als eerste goedgekeurd worden? Dit was begin October de stand van zaken.

Rusland heeft al een goedgekeurd vaccin volgens de president, maar past het nog niet massaal toe op de bevolking. Ze hebben het heel cool Spoetnik 5 genoemd. Het probleem met de “goedkeur” is dat ze de testen op een grotere groep (fase 3) hebben overgeslagen, dus dit is een meer persoonlijke goedkeur van Poetin en niet een medisch onderbouwde. Het is goedgedaan op een test groep van tientallen mensen en dat ziet er veelbelovend uit, maar we weten nog niet of op een grotere groep het een zombie uitbraak veroorzaakt.

China pakt het anders aan en heeft een bijna goedgekeurd vaccin en is bezig met fase 3, maar past het wel al massaal toe op groepen mensen die voor staatsbedrijven werken of ambtenaar zijn. Ze hebben van de WHO een soort toestemming om het massaal op nationaal niveau toe te passen. Tot consternatie in de medische industrie die zijn twijfels heeft over de monitoring van de grote hoeveelheid patiënten. Er komen berichten naar buiten dat de mensen die het vaccin krijgen een geheimhoudingsplicht hebben en geen slecht nieuws naar buiten mogen brengen (zover dat mogelijk is in China)


Zoals je ziet is iedereen er een beetje de kantjes vanaf aan het lopen om het sneller op de markt te kunnen brengen. Waar staan Europa en Amerika?

Daar is de grootste kanshebber het vaccin van de University of Oxford. Deze kwam een week terug in het nieuws omdat een patiënt ziek was geworden, de testen gingen een week on hold totdat uitgezocht was of de patient geen gevaarlijke complicaties had gekregen door het vaccine. Momenteel gaan de testen weer verder op een steeds groter wordende groep mensen, maar deze voorzichtige aanpak gaat duidelijk langzamer als bij onze autoritaire buren.


Ik ben niet voor samenzweringen en complottheorieën, maar begrijp waar het vandaan komt. Zelfs als je kijkt naar de lijst van bedrijven welke aan vaccins werken, snap ik dat mensen huiverig zijn.

In de lijst staan onder andere:Dat Wuhan, de stad waar de uitbraak begon toevallig ook een laboratorium heeft welke coronavirussen onderzoekt en een vaccin heeft in fase 3 is natuurlijk puur toeval.


De people’s liberation army staat ertussen, natuurlijk heeft ook Amerika een grote legertak met commerciële doeleinden. Defensie is big business daar, maar dat uitgerekend het leger van China ook aan een vaccin bezig is, is wel bijzonder.


Voor de rest in het westen vooral universiteiten en medische concerns die zich erop gestort hebben.


Nu is dus de grote vraag, als er een vaccin is, laten we ervanuit gaan door het WHO goedgekeurd en alle testfases door. Zou u zich laten inenten?  1. Ik ga me niet laten inenten.

  2. Ik laat me wel inenten

  3. Ik weet het nog niet.
Dit artikel is geschreven door Theoootje. Een Nederlandse zeeuw die al meer dan 10 jaar in China werkt en woont. En een van de podcast hosts is van Uit China. Een China gerelateerde podcast die je hier kunt vinden. Hij heeft ook een youtube kanaal waar hij informatieve filmpjes maakt over China.

12 views0 comments

Recent Posts

See All

20ste episode Uit China podcast.

U kunt nu de 20ste episode van de Uit China podcast beluisteren. In deze afleveringen proberen Theo en ik een antwoord te geven op de volgende vraag: wie is Sun Yat Sen? U kunt die podcast hier beluis

Vragen? Consultatie? Sourcing opdracht? Vertaling nodig?

  • White Facebook Icon