China en de wereldgezondheidsorganisatie: vrienden door dik en dun.

Op 30 december 2019 besloot dokter Li Wenliang (李文亮) in te loggen op zijn Wechat account, het meest populaire Chinese sociale media platform, om zijn collega’s te waarschuwen voor een een vreemd virus. Hij zei dat het beter was om beschermende kleding te dragen om verspreiding van het virus te voorkomen. Vier dagen later kreeg hij bezoek van de politie. Hij werd gedwongen om een brief te ondertekenen waarin beschreven stond dat hij onjuiste informatie had verspreid die de maatschappelijke rust had verstoord. Met hem kregen nog zeven andere dokters een bezoek van de politie met dezelfde behandeling. Op 31 januari 2020 overleed dokter Li aan de gevolgen van het Corona/Covid-19 virus. Hij werd 34 jaar oud.
Zou het Corona virus in de kiem gesmoord zijn wanneer men had geluisterd naar Dokter Li? Waarschijnlijk niet, maar het onderdrukken van informatie en het totale gebrek aan transpirantie in de Chinese samenleving maakt het wel de ideale plek voor een virus om zich te verspreiden. Zeker als je bedenkt welke diersoorten er allemaal gegeten worden. Dit is was ook het geval in 2003 toen er een ander corona virus opdook: SARS. Toen was er nog internationale kritiek op het gebrek aan transpirantie en laat handelen van de Chinese overheid.


De wereldgezondheidsorganisatie dat is opgericht in 1948 als onderdeel van de Verenigde Naties met als doel gezondheidsinformatie te verspreiden, gezondheidsactiviteiten te coördineren en de gezondheid van de wereldbevolking te bevorderen bleef stil dit keer.


Je zou verwachten dat zij straffe kritiek zouden leveren op de gang van zaken in China. Maar niet alleen bleef elke vorm van kritiek uit, maar China wordt zelfs als het beste jongetje van de klas weg gezet. Toen de WHO het Corona virus als internationale noodsituatie bestempelde zei de directeur-generaal van de organisatie Tedros Adhanom Ghebreyesus het volgende:


“Laat ik duidelijk zijn: dit besluit betekent niet dat we het vertrouwen in China opzeggen, onze grootste zorg is de kans op verspreiding naar landen met een zwakker gezondheidssysteem.”


en na een gesprek met de Chinese president: Xi Jinping: (习近平)


"We waarderen de serieuze aanpak van China tijdens deze noodsituatie, vooral de betrokkenheid van de topleiders en de transpirantie die zij getoond hebben, inclusief het delen van data en genetische informatie."


En:


"China’s snelheid, China’s grootte, China’s efficiëntie.....dat is het voordeel van het Chinese systeem."

Over president Xi zei hij:


"Ik was geschokt door de hoeveelheid kennis die hij had. Het was onderdeel van zijn persoonlijke leven. Dat is goed leiderschap."


Je zou kunnen beargumenteren dat de directeur-generaal het spelletje handig speelt om zo zoveel mogelijk informatie te krijgen van de Chinezen. Maar zijn quotes worden slim gebruikt door de staatsmedia om aan te tonen dat er geen enkel probleem is met hoe China het Corona/Covid-19 virus heeft aangepakt


Is het WHO een gezondheidorganisatie of een politiek orgaan? Ik weet het niet, maar als er gekozen moet worden tussen politici en dokters dan verdwijnen de nieuwberichten over dokter Li achter de grote Chinese internet muur onbereikbaar voor de gewone bevolking en pakt de grote leider zijn fotomomentje.
33 views1 comment

Recent Posts

See All

20ste episode Uit China podcast.

U kunt nu de 20ste episode van de Uit China podcast beluisteren. In deze afleveringen proberen Theo en ik een antwoord te geven op de volgende vraag: wie is Sun Yat Sen? U kunt die podcast hier beluis

Vragen? Consultatie? Sourcing opdracht? Vertaling nodig?

  • White Facebook Icon