Heeft China het westen niet langer nodig?

Updated: Jun 5, 2020

Op twee Juni schreef Helen Mees een column voor de volkskrant met de titel:


"China heeft het westen niet langer nodig"


Dit zou een vrij normale krantenkop zijn in China, maar het is een vrij opvallende kop voor een westerse krant in deze roerige tijden en de column had dan ook meteen mijn aandacht


Ze begint de column met een verwijzing naar de uitstekende VPRO Tegenlicht uitzending: ‘China alles onder controle’. Die uitzending gaat over censuur in China. Dit erkent Mees, maar het doel van die censuur lijkt haar volledig te ontgaan. Zo schrijft ze:


"Ook was het virus nog niet niet wijdverbreid in Wuhan toen de regering in Beijing op 22 januari de lockdown afkondigde.


Eind april had 5 tot 6 procent van de inwoners van Wuhan antistoffen tegen het coronavirus, veel minder dan in New York City (19,9 procent), Londen (17,5 procent) en Madrid (11,3 procent) terwijl die steden qua grootte en bevolkingsdichtheid vergelijkbaar zijn met Wuhan. Hoewel tussen 30 december en 22 januari ruim honderdduizend mensen van Wuhan naar Beijing en Shanghai ­vlogen, zijn in die steden geen grote uitbraken van covid-19 geweest, terwijl je dat wel zou hebben verwacht als het virus in Wuhan al wijd­verbreid was.”


Wanneer je naar die cijfers kijkt kun je tot twee verschillende conclusies komen:.


  1. China heeft het wonderbaarlijk goed gedaan. In Wuhan hadden ze geen enkele kennis van het virus voordat het uitbrak; dit in tegenstelling tot New York, Londen en Madrid die pas later geraakt zijn, toen al maanden was vastgesteld wat het virus is en het element van verrassing was weggenomen. Desalniettemin Wuhan eindigt met 5 tot 15 procent minder gevallen dan de net genoemde vergelijkbare steden. Ongelofelijk goed gedaan overheid van China

  2. De cijfers gegeven door de Chinese overheid kloppen niet. De werkelijke nummers worden gecensureerd.

Wanneer je naar die cijfers kijkt en je hebt net een documentaire over censuur gezien dan is het vreemd dat je tot die eerste conclusie komt en daar gaat over schrijven in je landelijke krantencolumn. Het is echter de vraag of Mees die documentaire wel werkelijk heeft bekeken. Want even later schrijft ze:


"Zelfs de dissidente kunstenaar Ai Wei Wei was in Tegenlicht opvallend mild over de Chinese aanpak van het coronavirus."


Wat? Ik heb de hele uitzending gezien en Ai Wei Wei was op geen enkele manier mild over de Chinese aanpak of de Chinese regering. In de documentaire vraagt de interviewer op een gegeven moment de volgende vraag: hoe vind u dat China met de corona uitbraak is omgegaan?


Dit was zijn letterlijke antwoord:


"In het begin hebben ze enorm geaarzeld. Controle houden over informatie is een cruciale aanpak van de partij. Ze bekijken de informatie niet objectief. Maar alleen of het de partij schaadt of ten goede komt."


Na een aantal oudere videobeelden waarin AI Wei Wei zijn middelvinger uitsteekt naar het portet van Mao op het Tiananmen plein vervolgt hij zijn antwoord:


"In het begin hebben ze de boel vertraagd dat is duidelijk. Ze hebben die artsen verboden om over het virus te praten. Ze verhoorden ze op politiebureaus, ze moesten bekennen en beloven om er niet meer over te praten. En in die periode kreeg de ziekte de kans om zich te verspreiden. Dat was vast niet hun bedoeling Ik denk dat ze het verkeerd hebben ingeschat. Ik denk dat ze enorm betreuren wat er is gebeurd. De hele wereld ondervindt er nu schade van en zij zelf nog het meest. Maar weet je, de communistische partij zal nooit toegeven dat ze een fout hebben gemaakt. Nooit. Ze zijn niet in staat om dit soort fouten toe te geven"


Als Mees dit opvallend mild vindt, dan ben ik benieuwd wat zij verstaat onder harde kritiek.


Ze maakt het nog bonter als ze stelt dat Ai Wei Wei niet geliefd is omdat hij wel erg gemakkelijk een 'westers gezichtspunt vertolkt'. Welk westers gezichtspunt dat dan precies is, wordt door haar niet benoemd. Bovendien, zelfs al heb je kritiek op Ai Wei Wei en geloof je dat wat hij zegt incorrect is, er is niets 'gemakkelijks' aan de meningen die hij ventileert over China. De reden dat hij niet meer in zijn thuisland China woont en een tijd in de gevangenis heeft gezeten heeft is vanwege die meningen. Wij in Nederland kunnen makkelijke meningen geven, hij niet.


Helen Mees is econoom van beroep. Ik zou willen dat ze daar een column over had geschreven. Er zijn genoeg positieve invalshoeken over china te vinden, zeker als je het over de economie hebt of over technologie. Helaas komen die onderwerpen slechts even heel kort voorbij.

De rest van de column vult ze in met Chinese propaganda en misinformatie. Vrijwel aan het eind van de Tegenlicht uitzending zegt Ai Wei Wei:

"ik denk dat confrontatie ook een soort dialoog is"

Ik ben het daar mee eens. Zolang er informatie wordt uitgewisseld dan is er sprake van een dialoog. Dat is altijd beter dan het klakkeloos papegaaien van wat je hoort op de Chinese staatsmedia; want als China het westen toch niet langer nodig heeft dan vraag ik me af waarom Mees haar westerse column lijkt aan te passen aan hun wensen.
44 views1 comment

Recent Posts

See All

20ste episode Uit China podcast.

U kunt nu de 20ste episode van de Uit China podcast beluisteren. In deze afleveringen proberen Theo en ik een antwoord te geven op de volgende vraag: wie is Sun Yat Sen? U kunt die podcast hier beluis

Vragen? Consultatie? Sourcing opdracht? Vertaling nodig?

  • White Facebook Icon