Hij begon met Corona! Nee hij begon!

Nu China het Covid-19 virus eindelijk redelijk onder controle heeft gekregen steekt een ander virus de kop op: het samenzweringsvirus. Vorige week logde de Chinese regeringsambtenaar Zhao Lijian (赵立坚) in op twitter en schreef het volgende:


"Wanneer had je het eerste geval in Amerika? Hoeveel mensen zijn er geinfecteerd? Wat zijn de namen van de ziekenhuizen? Het zou het Amerikaanse leger kunnen zijn die het virus naar Wuhan heeft gebracht. Wees transparant! Publiceer je data! Amerika is ons een verklaring verschulldigd. "


Dit bericht was vrijwel direct trending op het Chinese sociale media platform: Weibo. (微博) en kon op veel bijval rekenen. De ironie van een Chinese regeringsambtenaar die een uitspraak doet op twitter, een platform dat door diezelfde regering word geblokkeerd in eigen land, werd over het hoofd gezien.

Ik sprak met een aantal Chinese vrienden over deze man. Hoewel de meeste van hen geloven dat wat deze man zegt onzin is, staan ze toch niet geheel negatief tegen over wat hij doet. Hoe kan dat?


Hoewel de internationale media het virus Corona noemt of Covid-19 kiezen de Amerikaanse president en enkele ambtenaren steevast voor: het Chinese virus of het Wuhan virus.


Op 17 maart schreef de Amerikaanse president het volgende op twitter:
"De Verenigde staten zal industrieen zoals luchtvaartmaatschappijen en anderen die geraakt door het Chinese virus krachtig ondersteunen. Wij zullen sterker zijn dan ooit! "


En op 24 maart schreef de Duitse krant Der Spiegel (hier te vinden) over onenigheid op het G7 forum. Waar alle Europese landen spraken over het Covid-19 virus, maar de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo bleef aandringen op het gebruik van de woorden Wuhan virus.

Ook dat werd opgepikt door de Chinese media en leidde tot enorme consternatie op Weibo.

Dus terug naar de vraag: Hoe kan het dat veel Chinezen niet negatief tegenover Zhao Lijian staan?


Hoe je hem ziet hangt af van welk doel je denkt dat infomatie heeft. Beschouw je informatie als feitelijk of niet feitelijk dan is Zhao Lijian een babbelende idioot, maar als je gelooft dat de Verenigde Staten en China met een informatie oorlog bezig zijn. Dan is Zhao een man die China verdedigt. Dan is hij iemand die voor jou en jouw land opkomt wanneer je aangevallen wordt. Hij begon!


Terwijl de wereld leidt aan Corona, gedragen Amerika en China zich als kleine kinderen op een schoolplein.

20 views0 comments

Recent Posts

See All

20ste episode Uit China podcast.

U kunt nu de 20ste episode van de Uit China podcast beluisteren. In deze afleveringen proberen Theo en ik een antwoord te geven op de volgende vraag: wie is Sun Yat Sen? U kunt die podcast hier beluis

Vragen? Consultatie? Sourcing opdracht? Vertaling nodig?

  • White Facebook Icon