• Theoootje

Onvrije meningsuiting, Joshua Wong.

Deze week las ik geschokt het nieuws. Beijing voerde een wet door met vergaande gevolgen voor Hong Kong. Het is een einde aan hun democratie en ook een inbreuk op het 1 land twee systemen principe. Ik was al een tijdje het boek van Joshua Wong aan het lezen. Een boek dat hij vorig jaar had gepubliceerd, gedeeltelijk geschreven tijdens zijn gevangenschap. Op het nieuws van 31 Juni 2020 gaf hij aan te stoppen met zijn partij. De democratische beweging van Hong Kong is verslagen. De straffen zijn hoog en mensen kunnen in China vervolgd worden buiten het Hong Kong justitiële systeem om. Daarnaast komt er in Hong Kong een door Beijing geleide veiligheidsbureau welke boven de wet staat. Ik wist al dat Beijing de wet ging maken, maar nog niet dat het zover ging.In zijn boek weet Joshua Wong nog niet dat dit allemaal ging gebeuren en daarom is hij een stuk optimistischer over de stand van zaken. Het uitwisselingsverdrag was net na lange protesten eindelijk van tafel. Een concessie van Carrie Lam, de marionet van Beijing en daarom een knieval van de grote macht in Beijing! Hij had hoop dat er meer overwinningen voor de democratie in Hong Kong zouden komen, maar geeft wel al aan dat de weg naar democratie lang en moeilijk zal zijn. De communistische partij onder leiderschap van Xi Jingping wil goed de teugels in handen houden. Dit komt ook omdat de Sovjet-Unie na 70 jaar onderuitging, een datum welke de Chinese Communistische Partij net heeft gevierd. De CCP is zich zeer bewust van hoe snel je de macht kan kwijtraken, zelfs met een kleine concessie.


Het is lastig om te verwoorden. Het onderwerp is heel belangrijk en serieus; vrijheid, democratie en de onderdrukking daarvan, dus dit boek zal wel snel taaie kost worden…. zou je denken. Gelukkig niet, Joshua Wong weet op melige wijze popcultuur te refereren in zijn verhaal. Wij zijn allemaal opgegroeid met de Marvel films, Star Wars en Harry Potter, dus vaak moest ik gniffelen als hij een link maakte tussen het fictieve helden universum en de situatie in Hong Kong. Dit boek is een must-read voor de jongere generatie. Joshua Wong is zelf piepjong, hij begon zijn politieke carrière op 14-jarige leeftijd en is nu slechts 23 jaar oud. Op zijn 20’ste heeft hij al 3 maanden in de gevangenis gezeten voor zijn politieke activisme.


De jonge Joshua heeft een heel goed politiek beeld en weet zijn idealen mooi te verwoorden. Als je het boek doorleest en de stappen ziet hoe de gevestigde orde van oude mannen en vrouwen deze idealen te lijf probeert te gaan, is het verbazend om te zien, hoe de oudere generatie het vermogen heeft verloren om dialoog aan te gaan. Deze gevestigde orde is hoogopgeleid, hebben de beste studies gevolgd in vrijheid in het buitenland, zijn rijk geworden en hebben goede connecties. Helaas, ieder protest wordt met politieoptredens beantwoord en stap voor stap beginnen de studenten protesten en politieoptredens gewelddadiger te worden, totdat het in 2019 echt op grootscheepse rellen uitmondt.


De door democratisch weg gekozen leden van demosisto (Joshua’s Partij) worden geweerd uit legco. Ze hebben hun ambtseed, in protest, verkeerd uitgesproken en ze mogen het niet over doen. Later wordt Joshua Wong gediskwalificeerd op onduidelijke gronden voor lokale verkiezingen. Het politieke systeem in Hongkong is vrij complex. Er zijn redelijk vrije lokale verkiezingen, maar het machtigste orgaan genaamd Legco (soort van tweede kamer) heeft altijd de 50% in handen van zakenmensen en Pro-Beijing politici en 50% word gekozen door het volk. Hierdoor heeft Beijing een stevige grip op de politiek.


Hoe het zal aflopen met de democratie in Hong Kong weten we niet, maar het boek geeft een goed beeld hoe het begon.


Dit artikel is geschreven door Theoootje. Een Nederlandse zeeuw die al meer dan 10 jaar in China werkt en woont. En een van de podcast hosts is van Uit China. Een China gerelateerde podcast die je hier kunt vinden. Hij heeft ook een youtube kanaal waar hij informatieve filmpjes maakt over China.

17 views1 comment

Vragen? Consultatie? Sourcing opdracht? Vertaling nodig?

  • White Facebook Icon