Wat zou er gebeuren als Rusland plotseling geen Putin meer had?

Zhihu is een vraag en antwoord site in China. Waar gewone chinezen vragen kunnen stellen en antwoord aan elkaar kunnen geven. Een van de vragen was: 俄罗斯突然没了普京,会怎么样? (wat zou er gebeuren als Rusland plotseling geen Putin meer had?) Een Russische burger die actief is op Zhihu gaf antwoord op de vraag in het Chinees. Ze is actief op de site onder de naam: 俄罗斯小笨笨. Ze gaf een opvallend antwoord waarin ze zowel Putin bewondert als ook de absurditeiten van het russische systeem beschrijft. Het orignele antwoord in het Chinees kunt u hier vinden. Wat volgt is mijn vertaling.


Vertaling:


Als een Russische burger heb ik ook wel eens over deze vraag nagedacht. Per slot van rekening werd Putin president toen ik 4 jaar oud was en nu ik zo oud ben als dat ik nu ben is hij nog steeds president. Wanneer op een dag Putin zou verdwijnen dan zou waarschijnlijk een groot deel van de Russen zich moeilijk kunnen voorstellen wat er zou gebeuren met Rusland.


Dus als ik zo brutaal mag zijn om te stellen dat Putin er niet meer was in Rusland dan zou het zijn zoals het ontbreken van pinda's en knolraap in een kong pao kip gerecht waar je mee bent opgegroeid. Misschien zeg je dat gefrituurde kip op zichzelf ook best lekker is, maar dat is niet zo en het zou geen kung pao kip zijn.


Nu dan, als Putin plotseling zou verdwijnen hoe zou Rusland eruit zien?


De eerste dag:


De Russische regering komt er achter dat Putin er niet meer is. Het gevolg is dat de regering en het parlement tot de conclusie komen dat Putin wel met vakantie moet zijn omdat Putin graag naar Siberie gaat om te vissen en te jagen, maar waarom heeft Putin geen gedag gezegd tegen de regering in de hoofdstad?Om dit nieuws te verhullen besluit de regering een filmpje waarin Putin aan het vissen is te laten zien op het nieuws die avond, om wilde speculatie te voorkomen.


De tweede dag:


De Russische regering stuurt iemand naar Putin‘s geheime vakantieplek om uit te vinden waar hij is. Iedereen kijkt uit naar het moment dat Putin terug komt want het werk is inmiddels stilgelegd. De minister-president en zijn assistenten zetten het werk van Putin voort. De leden van de Doema worden volledig in het ongewisse gelaten. Omdat zij Putin nooit meer zien blijven ze constant vragen stellen.


De media en televisiestations beginnen gewaar te worden dat Putin al zijn televisie optredens en life uitzendingen afzegt. Putin’s woordvoerder vertelt alle media dat ze zich geen zorgen moeten maken, Putin is erg moe en had wat vakantie nodig.


De derde dag:


Sommige internet nieuwswebsites melden dat Putin het land heeft verlaten of wellicht ziek is, of misschien op vakantie. De Russische regering besluit om op de televisie het publiek toe te spreken. De inhoud zal iets zijn als: Putin is aan het uitrusten, aan het vissen, vanwege de stress van het regeren en het ouder worden zou hij last hebben van slapeloosheid.


Dus je zult de minister-president dat horen zeggen op televisie, en de Russische burgers zullen meevoelen met Putin. Denken dat hij ook maar een gewoon mens is, die rust nodig heeft.


De gehele maatschappij zal tot rust komen, maar deze tijdelijke rust kan niet voor eeuwig bewaard worden.


De vijfde dag:


De Russische regering gaat op zoek naar een Putin dubbelganger. Op zijn minst moeten ze ervoor zorgen dat de buitenlandse regeringen geen twijfelachtige vermoedens gaan hebben over problemen met Putin.


Kadyrov de president van Tsjetsjenië zal de centrale overheid opbellen omdat hij een financiering heeft afgesproken met Putin. Nu Putin plotseling nergens te vinden is, zal het explosieve temperament van Kadyrov naar boven komen, misschien zal hij om Putin’s vakantie adres vragen en hem gaan zoeken.


En dus zal de regering onaflatend naar een alternatieve Putin zoeken en mochten ze geen echt goed gelijkende dubbelganger kunnen vinden, dan zullen ze er toch een tenminste een in een ziekenhuis laten opnemen en het nieuws verspreiden dat Putin ziek geworden is.


De achtste dag:De alternatieve Putin is gevonden! De Russische regering is erg blij, maar hoe lang duurt het wel niet om deze immitatie Putin te trainen? Ze moeten trainingen verzorgen over zijn gewoontes, zijn bewegingen, zijn stemgeluid, enzovoort. De Russische regering start met het vinden van de beste leraren.


De Russische regering zal de vrouw van Putin en zijn dochter dezelfde informatie geven als het publiek; dat Putin plotseling wat rust nodig had. Omdat Putin sowieso niet de gewoonte had om zijn geheimen te delen met zijn vrouw en kind, denkt de regering dat dit de meest effectieve methode is


Kadyrov is naar Moskou gekomen, omdat hij vindt dat de zaken die hij met Putin moet afhandelen niet langer kunnen wachten. De woordvoerder van Putin legt uit dat de minister-president ook geldzaken kan bespreken, Kadyrov is het daar helemaal mee eens


De tiende dag:


De meeste mensen zullen waarschijnlijk het verschil niet opmerken, maar rond deze tijd moet Putin wat optredens doen in verband met een of andere traditionele feestdag, dit betekent dat Putin een publieke toespraak moet geven om het volk te feliciteren. Het gevolg hiervan is dat de Russische regering behoorlijk nerveus wordt, omdat de neppe Putin nog niet goed voorbereid is zou hij door de mand kunnen vallen tijdens het geven van de toespraak.


De Russische regering zal de beste technische videobewerker zoeken, die het filmpje van een oude toespraak kan bewerken met nieuwe details zodat het net een toespraak is voor dit jaar. Natuurlijk vinden ze de expert en ze vertellen dat Putin toevallig net op vakantie is. Daarom moet de expert wat aanpassingen maken aan het oude filmpje, maar hem laten gaan nadat hij zijn werk aan het filmpje heeft gedaan is wel gevaarlijk. Want de mensen zouden kunnen weten dat het filmpje nep is. Hij zou misschien zeggen dat Putin bijna dood is en dan zou de overheid dit weer moeten verbergen omdat er anders een burgeroorlog zou kunnen uitbreken.


Natuurijk, de regering kan de expert niet gemakkelijk laten gaan, hij sterft mogelijk een ongelukkige dood, een auto ongeluk, op die manier twijfelt niemand aan wie hem dood heeft laten gaan.


De vijftiende dag:


De neppe putin lijkt goed voorbereid. Nu kan hij rustig gaan zitten en Putin immiteren. Dit maakt de Russische regering heel tevreden, Want de laatste twee weken zijn vreemd geweest. Zelfs de amerikanen zijn begonnen met verslaggeving over de russische belemmering van nieuws over Putin.


Maar nu lijkt het probleem opgelost. De Russische regering kan filmpjes uitbrengen, waar bijvoorbeeld de neppe Putin aan het vissen is in Siberie, glimlachend en zwaaiend naar de camera. Zodat de buitenwereld weet dat de president gewoon even een fijne tijd wou hebben.


Maar de mensen lijken de ervaring met Lenin nog niet vergeten te zijn. Lenin’s gezondheid was niet best in zijn laatste jaren en hij ging daarom ook vaak met vakantie, dus zullen de mensen Putin aandachtig blijven volgen.


De twintigste dag:


Uiteindelijk heeft de neppe Putin alle methodes van spreken voorbereid, hij spreekt precies zoals getraint met de juiste techniek. Het ziet er allemaal uit als Putin zelf. Neppe Putin kan perfecte filmpjes maken.


Alles is weer normaal. De russische media en de buitenlandse media denken allemaal dat Putin echt is.


Nu kan de russische regering opgelucht adem halen. Ze kunnen hun tijd nemen om een nieuwe president te kiezen en dan zal de neppe Putin zijn opvolger aanwijzen.


De honderdtachtigste dag:


Als alles goed verloopt en de neppe Putin maakt geen levensgrote fouten dan zullen de mensen hem geloven. Het is nu tijd voor de Russische federatie om een beslissing te nemen. Er zijn enkele geschikte kandidaten om uit te kiezen. Tijd voor de neppe Putin om het presidentschap los te laten en te gaan voor een nieuwe gekozen president.


Alles gaat volgens een vantevoren opgesteld plan. Om door het Russische congres te komen moet ieder lid zijn stem laten horen voor de volgende Russische president, zo kunnen ze straks doorgaan alsof Putin er niet meer is.


De honderdachtentachtigste dag:


Vandaag zal de neppe Putin een persconferentie houden, hij zal zeggen dat hij vanwege gezondheidsredenen af zal treden als president. De regering zal een nieuwe president kiezen, neppe Putin zal een document ondertekenen waarin staat dat hij afziet van zijn macht en verantwoordelijkheden.

Dat de neppe Putin aftreed betekent nog niet dat hij vrij is om te gaan en staan waar hij wil, en hij zal dan ook naar een of ander militair ziekenhuis worden gebracht waar twee jaar later hij zal doodgaan aan een verschrikkelijke ziekte of zoiets.
Goed, nu zal ik jullie vertellen waarom Putin zo belangrijk is dat hij niet zomaar gemakkelijk vervangen kan worden door zijn dubbelganger.


De belangrijkste reden is dat Putin’s gezag moelijk te vervangen is


In rusland is het leger gehoorzaam aan Putin. Ook al behoort het leger aan zich niet te bemoeien met binnenlandse zaken, maar verantwoordelijk te zijn voor de bescherming van het land.


Als zo als verwacht er een plotseling een nieuwe man wordt aangewezen zal het leger dan luisteren naar de president? Wat zou er kunnen gebeuren?


Niet alleen in het leger, ook onder de gewone bevolking geniet Putin veel gezag. Bijvoorbeeld toen Putin voorheen Medvjedev naar voren schoof als president in 2008 was het gevolg dat geen enkele gewone Rus die man vertrouwde. Medvjedev werd de hele tijd belachelijk gemaakt, niemand beschouwde hem als de echte president. Ze hebben destijds zelfs emoticons van hem gemaakt. De mensen wisten dat Putin degene was die de echte macht had, Medvjedev was slechts een pop.


De tweede reden is dat de internationale wereld Putin respecteert.


Aan het eind van de jaren negentig leek het erop of Rusland niet meer bestond. In die tijd was er een oligarch die de macht wilde grijpen, er waren overal bandieten en verwoesting, maar toen kwam Putin. Hij trok het land uit het moeras. Hij is voor veel russen hun redder, onder zijn leiding werd Rusland stabiel en ontkwam het aan een grote crisis.


Het gevolg hiervan is dat veel landen Putin respecteren en hem zien als een krachtige leider. Hij heeft het leger onder controle en dus zien landen af van het idee om met Rusland een oorlog te voeren.


De derde reden: Putin is als een lijmfles.


Putin’s functie in Rusland is als een fles lijm. Hij lijmt de republiek van Tsjetsjenië aan Rusland. In rusland zijn er 23 republieken, veel van deze republieken zijn afhankelijk van moskou. Maar er zijn ook enkele die zich, op het juiste moment, willen afscheiden, bijvoorbeeld Tsjetsjenië. Elk jaar geeft Putin geld aan Tsjetsjenië om een deal te maken met Kadyrov. Misschien spelen personele gevoelens ook een rol, omdat Putin zich verantwoordelijk voelt voor de dood van

Kadyrov‘s vader.


Samengevat zolang Putin er is om de stabiliteit in stand te houden zal Tsjetsjenië een van de belangrijke strategische partners zijn van rusland.


Daarbij komt nog, de Krim die wij in 2014 anexeerde. Ukraine probeert deze terug te pakken, maar ik weet zeker dat alleen Putin de capaciteiten heeft om te voorkomen dat de Krim terug naar Ukraine gaat.


Concluderend rusland is niet hetzelfde als China. Rusland is een federatie, Rusland is niet een sterk geheel. Sommige republieken zijn afhankelijk van de economische steun uit moskou en kunnen niet op hun eigen benen staan, andere durven niet onhankelijk te worden vanwege militaire redenen en zolang Rusland geen goede methode heeft om het afbreken van de republieken te voorkomen kunnen ze alleen maar rekenen op een held, een sterke man om rusland te lijmen. Dus mocht Putin ooit verdwijnen en vervangen worden door een gewone man dan zal dit wellicht leiden tot het uiteen vallen van rusland.


Tot we een methode vinden om onze stabiliteit te verbeteren hoop ik dat Putin nooit zal aftreden.

12 views1 comment

Vragen? Consultatie? Sourcing opdracht? Vertaling nodig?

  • White Facebook Icon